Michiel van der Vlist, PA0MMV

Nepbreedbeeld

De tour de France zit er al weer een weekje op en de spelen beginnen komende week. Er wordt veel TV gekeken.

Verleden jaar kreeg de NOS veel kritiek omdat ze de Tour de France niet in breedbeeld uitzonden. Niet geheel ten onrechte want het origineel van de Franse televisie was wèl breedbeeld. En omdat de Vlaamse TV in breedbeeld uitzond, kon je door vergelijken zien dat ze in Hilversum links en rechts een stukje van het beeld afknipten om het 4:3 te maken. Daar heb je geen breedbeeldpijp voor gekocht natuurlijk.

Nu zenden ze wel in breedbeeld uit. Maar... wat tot verleden jaar via de analoge TV zenders werd uitgezonden en nu nog steeds via de analoge kabelkanalen wordt doorgegeven is een soort nepbreedbeeld. Als je het op een oude 4:3 TV bekijkt, zie je boven en beneden in het beeld een zwarte balk. Het is dus nog steeds een 4:3 beeld waarvan van de 576 voor beeld beschikbare lijnen alleen de middelste 432 worden gebruikt, de rest is zwart. Niks breedbeeld, het is het oude 4:3 beeld waarvan de boven en onderkant afgeknipt is. Een breedbeeld TV blaast dat nepbreedbeeld dan op tot vol scherm. Maar dan dus wel een beeld van slechts 432 lijnen in plaats van de normale 576 lijnen en dat zie je. Vooral bij de kleine lettertjes waarmee bij de Tour de tijden in beeld worden gebracht. Het opgeblazen nepbreedbeeld plaatje is zichtbaar minder scherp dan het oude 4:3 beeld. En dat is jammer, vooral als je bedenkt dat het originele beeld grotendeels in HD is opgenomen. HD kan mijn inmiddels bijna tien jaar oude breedbeeldbak niet aan, maar wat ie wel kent - net als alle andere breedbeeldbakken - is ècht breedbeeld. Een beeldformaat van 16:9 met 576 zichtbare lijnen. In technische termen: anamorf breedbeeld. Tot voor kort zond National Geographic of Discovery Channel af en toe in dat formaat uit via de kabel. Dat ziet er echt een stuk beter uit. Tenminste op een breedbeeldbak. Op een oude TV krijg je dan van de lange smalle koppen en dat zal wel de reden zijn dat ze er weer mee gestopt zijn.

Met digitale TV heb je dat probleem van verlies van resolutie bij breedbeeld niet. Waar in de beginjaren van Eurovisie een zaal met stroomverslindende electronica (echte electronica met vrije electronen in een vacuümbuis) nodig was om vanwege de verschillende standaarden in de Europese landen, een beeld met X lijnen in Y lijnen te vertalen, kan zo een lijnenvertaler er nu even bijgepropt worden in de digitale ontvanger. Het beeld zoals het door Digitenne en de digitale TV op de kabel wordt uitgezonden is echt breedbeeld met 576 zichtbare lijnen. Naar keuze vertaalt het kastje dat in een voor de gebruiker meest geschikte beeldvorm. In de caravan heb ik een oude 4:3 TV. Ik stel de decoder dus in op 4:3 beeldformaat. Een oud 4:3 beeldfragment wordt weergegeven "as is". Bij een uitzending in breedbeeld kan ik kiezen tussen een beeld met boven en onder een zwarte balk of een beeld wat links en rechts iets mist. Ik geef voor de kleine TV in de caravan dan de voorkeur aan de laatste optie. "Pan and scan" noemen ze dat. Die "flanken" mis je nauwelijks. Af en toe valt er bij de ondertiteling een eerste of laatste letter weg. Maar dat is minder erg - vind ik - dan het kleinere en minder scherpe beeld bij "letterbox" zoals ze dat noemen.

En voor de breedbeeldbak in de huiskamer zet ik de decoder op 16:9 en ik krijg de Tour de France in ècht breedbeeld te zien.

U ziet het, ik heb mij laten verleiden tot aanschaf van een kastje voor digitale TV en ik heb de Tour de France genoten in echt breedbeeld. Maar ergens heb ik toch het gevoel dat mij weer iets is opgedrongen. Want als de kabelboeren iets meer moeite hadden gedaan, had ik echt breedbeeld ook wel op de oude analoge manier in mijn huiskamer kunnen hebben. Maar ze willen ons aan de digitale TV want daar kunnen ze meer aan verdienen door allerlei extraatjes in de winkel te zetten. Daarbij worden klassieke truken als het slechter maken van het oude product, zodat het nieuwe in vergelijking beter is, niet geschuwd. En dan was daar het lokkertje van twee maanden gratis "digitaal totaalpakket". Dat door kersverse kabelboer Ziggo van de beloofde twee maanden slechts twee weken geleverd is, helpt ook al niet om mijn onvrede over het nepbreedbeeld weg te nemen.

Michiel van der Vlist, 3 augustus 2008


Zal mij een zalige zorg zijn.

heb met mijn televisie ook genoten!

je moeder.

moeder van der vlist | 5-8-2008 16:37


Terug naar overzicht columns

Stuur mij een e-mail


Join the family of FON Unicode site Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS

Home page English Home page English
Home page Nederlands Home page Nederlands

Laatst bijgewerkt 13 augustus 2008.
Deze website gebruikt unicode (utf-8)
© 2005-2008, Michiel van der Vlist

Kwfs