Michiel van der Vlist, PA0MMV

Kapvergunning

Eind vorige week sprak de buurman mij aan over een boom die net nog op mijn grond staat maar die, doordat ie flink overhelt, voor het grootste deel over zijn tuin hangt. En niet alleen over zijn tuin, maar ook nog zo'n beetje over een uitbouwtje aan zijn huis. Buurman vond dat de boom maar weg moest. Ik kon wel met hem mee voelen. Zeker na de recente stormen worden mensen terecht een beetje zenuwachtig van uit hun krachten gegroeide scheefstaande bomen. Ik had me een jaar geleden al afgevraagd wanneer hij er over zou beginnen. We werden het vrij snel eens, hij moet maar weg en dan zetten we er wel iets anders, iets bescheideners voor in de plaats.

Maar ja, dat gaat zo maar niet. Terecht. Wat dertig jaar nodig heeft om te groeien is in tien minuten weg. Als iedereen maar naar eigen goeddunken bomen gaat omhalen, dan moeten we straks de Bosstraat omdopen tot Weidestraat. Maar die hebben we al dus dat wordt een beetje verwarrend.

Naar het gemeentehuis voor een kapvergunning dus. Gemeentewinkel heet het tegenwoordig, ontdekte ik en je moet er voor naar Doorn. Leve de zegeningen van de gemeentelijke herindeling. Je schijnt de zonde van het rijden met de auto tegenwoordig te kunnen afkopen door een boom te planten. Een boom omhalen is het omgekeerde van een boom planten, dus met de auto van Driebergen naar Doorn voor een kapvergunning kan natuurlijk niet. Op de fiets dan maar. Vijf en twintig minuten later en zes kilometer verder stond ik op het Kerkplein in Doorn. Op een kerkplein verwacht je een kerk, maar dat is even even zoeken. Het nieuwe gemeenschapshuis waarin onder meer de openbare bibliotheek en de gemeentewinkel zijn gevestigd domineert het plein volledig. Er zullen vast wel mensen zijn die dat gebouw mooi vinden. Anders was het er niet gekomen. Toch?

Van binnen is het minder erg dan van buiten. De ronde galerij wekt wat associaties met een gevangenis op, maar het blijkt toch voornamelijk een bibiotheek te zijn. Een vriendelijke receptioniste verwijst je naar de infozuil die een paar meter verderop staat, midden in de loop. Een moderne variant van het nummertje-trek apparaat. Je oet wat rommelen met een aanraakscherm en laten weten waar je voor komt. Als je het allemaal goed doet komt er een bonnetje uit rollen met een volgnummer, een productgroep, het gekozen product en de nummers van de alies die bij die productgroep horen. In mijn geval productgroep vergunningen/apv en de balies 9 en 10. Ik kwam er wel uit, maar ik heb zo mijn twijfels over de mensen die de moderne ontwikkelingen wat minder goed hebben kunnen volgen. Laat ik het zo zeggen: wie een videorecorder kan programmeren, komt hier ook wel uit.

Dan met het bonnetje naar de wachtruimte. Elf balies op een rijtje en stoeltjes waar de wachtenden kunnen zitten. Hangend aan het plafond twee mooie grote platte breedbeeld kleurenschermen waarop te zien is wie er als volgende aan de beurt is en bij welke balie. Bij elke balie ook weer een mooi plat scherm voor de medewerker en een fraai zwart toetsenbord. Ziet er prachtig uit, kosten nog moeite zijn gespaard zo te zien. Ook duidelijk zichtbaar voor de klant; het kastje dat de verbinding met het netwerk verzorgt, want uiteraard zijn die werkstations van de baliemedewerkers in een netwerk opgenomen.

Ik hoefde niet lang te wachten. Een paar minuten maar, dus dat viel mee. De ambtenaar aan balie 9 had het zo te zien niet heel erg druk en er was niemand voor mij. Het viel me sowieso op dat het niet erg druk was. Eerdere verhalen hadden mij het ergste doen vrezen. Enfin, ik kreeg een formulier dat ik moest invullen en bij inleveren daarvan kreeg ik weer een ander papiertje waarop stond dat ik het eerste formulier had ingeleverd. Binnen enkele dagen zou ik dan de definitieve ontvangstbevestiging krijgen. Dat was dinsdag. Hij is nog niet binnen. Tot zo ver allemaal wat je van ambtelijke instanties kunt verwachten dus. Wat niet volgens verwachting was, is dat ik mij niet hoefde te legitimeren. En ook dat ik nog niets hoefde te betalen. Een kapvergunning kost EUR 27.50 of correcter, het in behandeling nemen van de aanvraag kost zevenentwintig en een halve euro, ook bij afwijzen is dat bedrag verschuldigd. Ik krijg daar dan waarschijnlijk een rekening voor.

En nu is het wachten geblazen. Binnen acht weken wordt mij de beslissing medegedeeld. En gedurende die acht weken kan ik middels de website van de gemeente de gang van zaken volgen. Want dat schijnt allemaal keurig geregeld te zijn. In de ontvangstbevestiging die ik na enige dagen gekregen zou hebben moet een wachtwoord en een gebruikersnaam staan waarmee ik kan inloggen bij "mijn vergunningen" onder het vergunningsaanvraag-informatiesysteem. Prachtig dat het allemaal kan.

Maar ja, als dat allemaal kan, waarom moet ik dan eigenlijk helemaal naar Doorn? Waarom moeten die elf geheel van alle automatiserings- en InterNet gemakken voorziene balies naast elkaar in hetzelfde gebouw staan? Waarom de digitale touwtjes niet wat verder opgerekt en ze over MALDD verspreid? Met de moderne techniek is dat een fluitje van een cent. Of nog beter: waarom het niet zo maken dat ik mijn kapvergunning gewoon thuis vanaf mijn eigen computer kan indienen?

Michiel van der Vlist  25 februari 2007


We hebben het hier wel over de gemeente Utrechtse Heuvelrug, Michiel; dus wat vind je nou zelf van je laatste vraag?

Hans Hermans, 25 februari 2007


Wat ik nou zo graag wil weten is: als je die vergunning niet krijgt , en 2 of 3 maanden van nou een grote storm gooit die boom op het huis van jou buurman, betaalt de gemeente dan de schade , of moet jij of je verzekering er voor opdraaien?
Niet dat ik het zal doen maar ik ben wel blij dat ik gewoon m'n achtertuin kan inlopen en al de bomen kan af zagen als ik dat wilde.
Een goeie column  Michiel ,ik had het gevoel alsof ik zelf in het gemeentehuis was geweest.

Ineke Shaw, 26-2-2007


Michiel, ik werk zelf bij een gemeente en ook ik verbaas mij wel eens over de moeite die een inwoner moet doen om iets gedaan te krijgen. Ook de digitalisering versus de uitbreiding van loketten is verbazingwekkend bij veel gemeenten. Ik ben het met je eens dat ze beter de oude kantoren kunnen handhaven en digitalisering echt uitbreiden. Probleem is volgens mij dat de gemeente hun processen duidelijk moeten hebben en houden. En daar zitten bestuurders vaak niet op te wachten. Je zou je eens moeten verantwoorden. Grappig in dit verband is wel een aantal artikelen in Binnenlands Bestuur ("vakblad" voor ambtenaren) van afgelopen week, waarin meer van de situaties zoals jij ze beschrijft, naar voren worden gehaald.

Je kunt trouwens het aanvraagformulier kapvergunning downloaden van de site van de gemeente. Met een beetje moeite zou je het ook nog kunnen bewerken en retourneren. Waar het dan op stuk loopt, ook (nog) bij mijn gemeente, is de handtekening. Formeel is een handtekening noodzakelijk. Dit kunnen ze ondervangen door gebruik van DigiD en een kleine aanpassing in de verordening (DigiD accepteren als handtekening). Maar ja, dan gaan ze weer wachten op elkaar etc. en ben je zo weer verder.

Jan-Koert Lange, 26-2-2007


Ineke: Ik heb geen idee wat er dan zou gebeuren, maar het zou me verbazen als de gemeente met een schadevergoeding over de brug zou komen. Ze zullen waarschijnlijk stellen dat als ik meende dat er gevaar voor omwaaien zou zijn ik dat bij de aanvraag had moeten vermelden. Dat heb ik niet gedaan omdat naar mijn inzicht dat gevaar er niet is. Niet direct althans. Zou er wel direct gevaar geweest zijn, dan is er vast een andere regeling. Overigens verwacht ik niet anders dan dat de vergunning gewoon verleend wordt.

Michiel van der Vlist, 26-2-2007


Jan-Koert: Mijn DigiD is wel goed genoeg voor mijn belastingaangfte. Dus als de overheid geld van mij wil hebben kan er blijkbaar meer dan wanneer ik iets van de overheid wil.

Michiel van der Vlist, 26-2-2007


Toch wel vreemd, dat 'bomenkapvergunningenbeleid'; enerzijds ben ik er zeker geen voorstander van dat er zomaar bomen kunnen worden geveld. Anderzijds stoort het mij in hoge mate dat particulieren vergunning moeten aanvragen voor één enkel boompje, terwijl de gemeente en provincie er voortdurend lustig op los zagen. En dan dat bureaucratische gedoe van al die gemeentes die bij zichzelf vergunning aan gaan vragen als ze bomen op gemeentegrond kwijt willen; hypocrisie ten top, die bomen gaan toch wel om.

Hans Hermans, 26 februari 2007


Hans, dat vind ik niet hypocriet. Iedere burger kan bezwaar maken tegen de kap van een gemeentelijke boom, danwel herplant plicht eisen. Nu gaat het om een kapvergunning, maar het lijkt mij niet prettig als de gemeente geen bouwvergunning voor zichzelf hoeft af te geven. Dan stel ik mij voor dat, zonder dat iemand het weet, ineens een grote bouwput voor je huis verschijnt, nadat die ene schamele berk, zonder vergunning is gekapt en een half jaar later staat  het nieuwe gemeentekantoor voor je deur. Dan gaan wij al de spannende verhalen in krant en op internet missen over de dolende bestuurders, die torens van Babel bouwen op onze Lustwarande.

Jan Koert Lange, 27-2-2007


Hoi Michiel. nou ik heb wel via de computer een aanvraag gedaan, zelf heb ik in de krant moeten lezen dat er een verzoek is gedaan ,ik dacht zelf dat ze je daar schriftelijk van op de hoogte brachten maar helaas ,je moet goed de krant lezen ,en soms lees je daar echt over heen want de letters zijn slecht te lezen,en nu maar afwachten hoe lang het gaat duren,
Dus zoek maar op je computer onder gemeente nieuws succes verder met je bomenkap.

Groet Joke Vervat, 28-2-2007


Joke, ik heb vandaag in de krant gelezen dat mijn aanvraag is ingediend. Dank voor het mij daarop attenderen. De "binnen een paar dagen" beloofde schriftelijk bevestiging is nog steeds niet in de bus geploft en we zijn nu toch al acht werkdagen verder. Je kunt inderdaad het formulier voor de aanvraag downloaden van de de gemeentewebsite heb ik nu ook ontdekt. Het zit een beetje verstopt. Ik had gezocht bij "digitaal loket". Dom hè? Maar ja, de aanvraag electronisch indienen lukt toch echt niet. Het loopt dan zoals Jan-Koert al schreef stuk op de handtekening.  

Michiel van der Vlist,  2 maart 2007


Terug naar overzicht columns

Stuur mij een e-mail


Join the family of FON Unicode site Valid HTML 4.0 Transitional Valid CSS

Home page English Home page English
Home page Nederlands Home page Nederlands

Laatst bijgewerkt 14 augustus 2008.
Deze website gebruikt unicode (utf-8)
© 2005-2008, Michiel van der Vlist

Kwfs